فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و برنامه ریزی شهری
سال یکم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمانه عابدی* صفحات 1-18

    امروزه، شهرها با چالش‏های اساسی ساختاری مانند ارتقای توسعه بازارهای داخلی و افزایش روند مهاجرت روبه‏رو هستند که به تحمیل آثار منفی مانند آلودگی‏های محیط زیستی، تراکم جمعیت و گسترش نامتوازن شهرها در زمینه ارایه خدمات منجر شده است. در این میان، بازآفرینی شهری به عنوان یکی از ارکان شهر پایدار یا شهر سبز، اهمیت زیادی دارد. در فرایند بازآفرینی شهری نیز تامین منابع مالی یکی از استراتژی‏های مهم و ارکان اجرای طرح‏های بهسازی و نوسازی محسوب می‏شود. از این‏رو، هدف مطالعه حاضر آن است که با مروری بر مطالعات داخلی روش‏های تامین مالی پروژه‏های نوسازی بافت فرسوده، بتوان به مجموعه‏ای از تجارب و مولفه‏های اثرگذار بر موفقیت آن‏ها دست‏یافت. بنابراین، در پژوهش حاضر با توجه به وسعت موضوع و تعدد مطالعات در این حوزه، با استفاده از روش کتابخانه‏ای، مروری و اسنادی، به بررسی و تحلیل روش‏های تامین مالی بازآفرینی بافت فرسوده شهری، مولفه‏های اثرگذار بر انتخاب آن‏ها و همچنین، مباحث مرتبط با مشارکت مردم در این حوزه پرداخته ‏شده است. نتایج نشان داد ساختار تامین مالی استفاده‏شده برای پروژه نوسازی ممکن است در یک شهر و حتی منطقه به دلیل قوانین و شرایط خاص آن موثر نباشد؛ در حالی ‏که به‏طور موثری در مناطق دیگر قابل‏ استفاده باشد. بنابراین، انتخاب روش تامین مالی مناسب، به شرایط هر پروژه و ویژگی‏های منطقه میزبان بستگی دارد. همچنین، در بیشتر مطالعات فقط به رتبه‏بندی روش‏های تامین مالی و بررسی عوامل موثر بر انتخاب ابزارهای یادشده پرداخته ‏شده است. این در حالی است که به ضعف ها و قوت های استراتژی‏های تامین مالی نوسازی و بهسازی شهری پرداخته نشده است که باید به‏عنوان پیش‏نیاز رتبه‏بندی روش‏های تامین مالی در مطالعات آتی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، بافت فرسوده، سرمایه اجتماعی، تامین مالی، شهر سبز
  • نسرین موسی رمضانی* صفحات 19-27

    پژوهش حاضر با هدف «تعیین راهکارهای ارتقای بهره‏وری از طریق کسب وکارهای الکترونیک در شهرداری تهران» انجام شده‏ است. جامعه آماری تحقیق را مدیران، روسا، مسیولان و کارشناسان ارشد مناطق شهرداری تهران در یک نمونه 360 نفره تشکیل داده‏اند. روش تحقیق از نوع کاربردی، توصیفی و پیمایشی بوده و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد با 72 سوال بوده است. برای آزمون فرضیه‏ها از روش معادلات ساختاری با نرم افزار Amos استفاده شده است. نتایج نشان داده‏ است عوامل داخلی بر بهبود کیفیت کسب وکار الکترونیک به میزان 522/0، عوامل خارجی بر بهبود کیفیت کسب وکار الکترونیک به میزان 531/0، ابعاد کیفی کسب وکار الکترونیک بر بهبود کیفیت کسب وکار الکترونیک به میزان 490/0، عوامل فناورانه بر بهبود کیفیت کسب وکار الکترونیک به میزان 369/0، عوامل مربوط به مشتریان بر بهبود کیفیت کسب وکار الکترونیک به میزان 229/0، بهبود قابلیت‏های فناورانه بر بهبود کیفیت کسب وکار الکترونیک به میزان 214/0، بهبود کیفیت کسب وکار الکترونیک بر بهبود عملکرد و کارایی کسب وکار الکترونیک به میزان 210/0، بهبود قابلیت‏های فناورانه بر بهبود عملکرد و کارایی کسب وکار الکترونیک به میزان 497/0 و بهبود قصد استفاده از خدمات الکترونیک توسط مشتری بر بهبود عملکرد و کارایی کسب وکار الکترونیک به میزان 452/0 تاثیر مثبت داشته است.

    کلیدواژگان: شهرداری تهران، عملکرد و کارایی کسب وکار الکترونیک کیفیت کسب وکار الکترونیک، قابلیت‏های فناورانه، قصد استفاده از خدمات الکترونیک
  • زهرا قاسمی دستگردی*، محسن ابراهیمی صفحات 28-35

    در مطالعه حاضر که با هدف بررسی آثار حقوق مدنی ناشی از تخریب محیط زیست توسط افراد حقیقی بر اقتصاد شهری در منطقه 13 شهرداری تهران صورت پذیرفته است، ضمن بررسی قوانین و مقررات موجود و استفاده از روش سوات (SWOT) قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدهای موجود در محدوده مطالعاتی و تاثیر آن بر اقتصاد شهری پرداخته شد. سپس، بر اساس دیدگاه های گروه خبرگان، 7 قوت، 10 ضعف، 10 فرصت و 12 تهدید، شناسایی و آنالیز شد. بنا بر اطلاعات دریافتی فضای مطالعه در محدوده رقابتی قرار گرفت و در نهایت، 11 استراتژی اجرایی و درنهایت پیشنهادهایی برای رفع مشکلات موجود ارایه شد. طبق فرمول کوکران به شیوه نمونه‏گیری خوشه‏ای چندمرحله‏ای تصادفی انتخاب شده بودند، تکمیل شد. برای تعیین روایی پرسشنامه از روایی محتوا و نیز به منظور تعیین پایایی آن، از روش آلفای کرونباخ استفاده شد (98/0=α). نتایج به دست آمده نشان داد قوانین تدوین شده محیط زیستی پاسخ گوی نیاز حقوقی نیست و به بازنگری برخی قوانین نیاز دارد. همچنین، در قوانین ایران و شهر تهران و به تبع آن، شهرداری منطقه 13 کم بودن مبالغ جرایم زیست محیطی در زمره ضعف ها در نظر گرفته شده است و پیشنهادهایی مانند تدوین قوانینی که روشن، گویا و سریع الاثر باشند. بنابراین، تمهیدات بازنویسی قوانین حقوقی، وضع قوانینی که مختص حریم باشد، ترویج همکاری بین بخش حقوقی و محیط زیست، بررسی صلاحیت تعیین مدیران حقوقی و محیط زیست، به کارگیری هر چه بیشتر از فناوری های سازگار با محیط زیست، گسترش تحقیقات زیست محیطی و حقوق مدنی محیط زیست باید در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اقتصاد محیط زیست، تخریب زیست محیطی، حقوق خصوصی، شهرداری منطقه 13 تهران، قوانین محیط زیستی، محیط زیست
  • مظفر صادقی، جمال بافرانی، پروانه مهدوی*، زهرا غلامرضایی صفحات 36-47
    دستفروشی پدیده ای اجتماعی- اقتصادی جهانی است، ولی در کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه به دلیل شرایط خاص اقتصادی اجتماعی نمود بیشتری دارد. بنا بر مقتضیات مدیریت شهری، توجه به این موضوع و ساماندهی دستفروشان به عنوان بخشی از مکانیسم و فرایند عرضه کالاها و خدمات به شهروندان، امری ضروری و مهم است. در پژوهش حاضر که با موضوع ساماندهی دستفروشان منطقه 10 شهر تهران به انجام رسیده ، تلاش شده است به منظور ساماندهی دستفروشان برای تامین یکی از مولفه های حقوق شهروندی و جلوگیری از ایجاد فضای ناهنجاری های شهری (محیطی، اقتصادی، اجتماعی و...) ضمن شناخت دقیق ریشه های موضوع و عوامل موثر بر بروز و گسترش این پدیده، راهکارهای حل مسئله و مدیریت موضوع نیز ارایه شود. پژوهش حاضر از نوع تحلیلی توصیفی است که با اتکا بر بررسی های میدانی (مشاهده، پرسشنامه و مصاحبه) و با استفاده از تحلیل های آماری (spss) و فضایی (GIS) به بررسی موضوع مطالعه شده پرداخته است. نتایج پژوهش نشان می دهد شهروندان قیمت کمتر و در دسترس بودن کالا و خدمات را دلیل اصلی خرید از دستفروشان می دانند، به طوری که متناسب با نوع کالا و خدمات مورد تقاضا، تفاوت هایی نیز در این زمینه ملاحظه می شود. ضمن اینکه اقدامات قهری و سلبی در مواجهه با این موضوع نتایج درخور توجهی در پی نخواهد داشت و فقط با مدیریت صحیح فرایندها و مکانیزم های مترتب بر این موضوع می توان انتظار نتایج مثبت را داشت.
    کلیدواژگان: اقتصاد غیر رسمی، دستفروشی، ساماندهی فضایی، منطقه 10 شهر تهران، نواحی مسئله دار
  • زهره حسامی* صفحات 48-52

    با توجه به افزایش روزافزون مصرف انرژی و کاهش منابع انرژی به عنوان یکی از دغدغه های بزرگ کلانشهرها و همچنین وجود اسناد فرادستی در این زمینه منجمله ابلاغ سیاست های کلی محیط زیست توسط مقام معظم رهبری و برنامه های دولت یازدهم در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی از جمله مصوبه دولت در خصوص بهینه سازی مصرف انرژی و حفاظت از محیط زیست و تشکیل ستاد بهینه سازی انرژی و محیط زیست، شهرداری تهران طی مصوبه شماره 4474/1270/160 مورخ شورای اسلامی شهر تهران در خصوص «الزام شهرداری تهران به اجرای برنامه اصلاح الگوی مصرف»، اقدام به اجرای پروژه های متعددی در این زمینه نمود که ازجمله آنها می توان به «بهینه سازی مصرف آب، برق و گاز در ساختمان های شهرداری تهران» اشاره کرد. اجرای برنامه مذکور در سنوات اخیر در ساختمان های شهرداری موجب نتایج قابل توجهی شده است. مقاله حاضر به بررسی میزان کاهش مصرف انرژی و منابع در سالهای 96 و 97 در مجموعه ساختمانهای تحت پوشش پروژه در مناطق 22گانه شهرداری پرداخته است. بررسی تغییرات مصرف انرژی و منابع در ساختمان های شهرداری تهران در سال 97 نسبت به سال 96 نشان داد که اجرای پروژه اصلاح الگوی مصرف منجر به کاهش 3 درصدی سرانه آب، 9 درصدی سرانه مصرف برق و 5 درصدی سرانه مصرف گاز شده است.

    کلیدواژگان: مصوبه اصلاح الگوی مصرف، کاهش مصرف انرژی و منابع و آلودگی های محیط زیستی، ساختمان های شهرداری تهران، کاهش هزینه
  • پژمان محرابیان* صفحات 53-60

    هدف پژوهش حاضر، «بررسی چگونگی تاثیر ابعاد کیفیت خدمات الکترونیک شهرداری‏ها بر رضایت و وفاداری مشتریان با توجه به نقش میانجی ارزش ادراک‏شده و اعتماد مشتریان» در خدمات الکترونیک شهرداری تهران است. روش تحقیق از نوع کاربردی، توصیفی و پیمایشی بوده ‏است. جامعه آماری را مدیران، روسا، مسیولان و کارشناسان ارشد مناطق شهرداری تهران در یک نمونه 315 نفره تشکیل داده‏اند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد با 63 سوال بوده است که با تحلیل عاملی تاییدی و آلفای کرونباخ اعتبارسنجی شده‏ است. برای آزمون فرضیه‏ها، از روش معادلات ساختاری با نرم افزار Amos استفاده شده است. نتایج نشان داده ‏است که ابعاد کیفیت خدمات الکترونیک شهرداری‏ها بر رضایت شهروندان به میزان 641/0؛ رضایت از خدمات الکترونیک شهرداری‏ها بر وفاداری شهروندان به میزان 819/0؛ ارزش ادراک شده از خدمات الکترونیک شهرداری‏ها دارای اثر میانجی در تاثیر کیفیت خدمات بر رضایت شهروندان به میزان 411/0 و اعتماد مشتریان به خدمات الکترونیک شهرداری‏ها دارای اثر میانجی در تاثیر کیفیت خدمات بر رضایت شهروندان به میزان 941/0 بوده است. بنابراین، نقش تعدیل‏ کننده اعتماد شهروندان به خدمات الکترونیک شهرداری‏ها در این میان میزان زیادی داشته است.

    کلیدواژگان: ارزش ادراک شده، اعتماد مشتریان، خدمات الکترونیک شهرداری، رضایت مشتریان، وفاداری مشتریان
|
  • S. Abedi * Pages 1-18

    Today, cities face major structural challenges, such as improving the development of domestic markets and increasing the migration process, which has led to the imposition of negative effects such as environmental pollution, population density, and the unbalanced expansion of cities in the provision of services. In this regard, urban regeneration is important as one of the pillars of a sustainable or green city. In the process of urban regeneration, financing is one of the most important strategies for Upgrading and Renovating projects. Therefore, the aim of this study is to review the internal experiences of the financing methods of urban worn-out textures renovation projects, to obtain a set of experiences and components that affect their success. Therefore, in the present study, considering the breadth of the subject and the number of studies in this field, library, and review and documentary methods was used to study and analysis of urban worn out textures renewal Financing Methods, the components affecting their selection and also issues related to people participation in restoration of worn-out urban textures. The results showed that the financing structure used for the renovation project may not be effective in the city or even in the region due to its specific rules and conditions; while it can be used effectively in other areas. Therefore, the choice of the appropriate financing method depends on the conditions of each project and the characteristics of the host region. Moreover, most studies have been addressed only the factors affecting financing methods and ranking of financing methods. However, the strengths and weaknesses of the financing strategies for urban upgrading and renovating which are needs to be considered as a prerequisite for the ranking of financing methods in future studies have not been addressed.

    Keywords: Urban renewal, Worn-out Textures, Social Capital, Financing, Green city
  • N. Moosa Ramezani * Pages 19-27

    In this regard, the present study was conducted with the aim of “determining solutions for improving productivity through e-businesses in Tehran municipality” with nine hypotheses in the field of improving the performance and efficiency of electronic business. The statistical population of the study consisted of managers, principals, officials and senior experts of the Tehran Municipality. Which was 800, measured in a 360-member sample. The research method has been applied, descriptive and survey method. The data collection tool was a standard questionnaire with 72 questions. To test the hypotheses, the structural equation modeling method was used with Amos software.The results of this research have shown that all nine hypotheses are approved. Internal factors on improving the quality of electronic business have a positive impact on the amount of 0.522, external factors on improving the quality of e-business has a positive impact on the amount of 0.531, the quality dimensions of e-business on improving the quality of electronic business has a positive impact on 0.490, technological factors on improving the quality of electronic business has a positive impact on the amount of 0.369, the factors related to customers to improve the quality of electronic business has a positive impact of 0.229, improve technological capabilities on improving the quality of business and Electronic work has a positive impact of 0.214, improving the quality of electronic business on improving the performance and efficiency of electron business A positive impact of 0.210, Improving the technological capabilities to improve the performance and efficiency of electronic business has a positive impact of 0.497T and improving the intention to use e-services by the customer to improve the performance and business efficiency of the electronic business by 0.452 has had a positive impact.

    Keywords: compliance, Kenya, Kisii Town, neighborhoods, Planning standards
  • Z. Ghasemi Dastgerdi *, M. Ebrahimi Pages 28-35

    The importance of protecting the environment is not hidden, and the evolution of its issues is one of the major issues that have prompted domestic and international researchers to pursue its growth and development, while economic researchers have identified environmental status as one of the most critical issues. They have been described in the ambush of the Iranian economy. Groundwater and surface water resources depletion, severe soil erosion, deforestation, increasing biodiversity degradation, maladaptive industry and inadequate location, temporary and unstable policies that all lead to complex environmental conditions and acute biological problems. This study aimed at examining the effects of civil rights caused by environmental degradation by urban individuals on urban economy in Tehran’s 13th district municipality, examines existing laws, regulations, strengths, weaknesses, opportunities and threats and its impact on urban economy. According to the expert team, 7 strengths, 10 weaknesses, 10 opportunities and 12 threats were identified and analyzed and therefore the study area was in a competitive area, so 11 executive strategies and finally suggestions for resolving existing problems were presented. The results showed that the developed environmental laws were responsive to the need for the right.

    Keywords: Environmental Destruction, Environmental Economics, Private Law, Municipality of Tehran District 13, Environmental Laws, Environment
  • M. Sadeghi, J. Bafrani, P. Mahdavi *, Z. Gholamrezaei Pages 36-47
    Street hawking is a global socio-economic phenomenon, but it is more prevalent in underdeveloped and developing countries due to specific socioeconomic conditions. Based on the requirements of urban management, it is imperative to pay attention to this issue and to organize street hawkers as part of the mechanism and process of delivering goods and services to citizens. The present study conducted on the subject of organizing street hawkers in district 10 of Tehran, aims to regulate sellers in order to provide one of the components of citizenship rights and prevent urban anomalies (environmental, economic, social, etc.). While identifying the origins of the issue and the factors contributing to the occurrence and spread of the phenomenon, the study seeks to provide strategies to settle and manage the problem. This is a descriptive-analytical study that based on field surveys (observation, questionnaires and interviews) and statistical analysis (spss) and spatial analysis (GIS). The obtained results of the study show that citizens consider the lower price and availability of goods and services as the main reason for buying from hawkers, as differences can also be observed depending on the type of goods and services demanded. In addition, coercive and negative actions to face this issue will not produce significant results, and only with proper management of the processes and mechanisms associated with it, can we expect positive results.
    Keywords: Spatial organization, informal economy, Street Hawking, Problematic Areas, District 10 of Tehran City
  • Z. Hesami * Pages 48-52

    Considering the increasing energy consumption and the reduction of energy resources as one of the major concerns of metropolitan areas as well as the existence of overseas documents in this regard, including the adoption of general environmental policies by Leader and the eleventh government’s plans to optimize energy consumption, including the government decree specifically on the optimization of energy consumption and environmental protection and the establishment of the energy and environment optimization campaign, Tehran municipality, through resolution No. 4474/1270/160 of the Council of the islamic republic of Tehran on “Requirement of the Tehran municipality to implement the consumption model reform”, has done several projects in this field among them are “optimization of water, electricity and gas consumption in Tehran municipal buildings”.Implementation of the program in recent years in municipal buildings has produced significant results. The present paper investigates the reduction of energy and resource consumption in two years (2018-2019) in municipality’s buildings. Investigation of changes in energy consumption and resources in municipality’s buildings in the year 2019 compared to the year 2018 showed that the implementation of the project of modifying the consumption pattern resulted in a 3% reduction in water per capita, 9% in electricity consumption and 5% in gas consumption.

    Keywords: Consumption Modification Amendment, Reduce energy consumption, environmental pollution, Tehran Municipality Buildings, Cost Reduction
  • P. Mehrabian * Pages 53-60

    with four hypotheses to improve the loyalty of citizens and customers regarding the dimensions of the quality of e-services of Tehran municipality. The statistical population of the study in a 315 member sample. The research method has been applied, descriptive and survey method. The data collection tool was a standard questionnaire with 63 questions Which has been validated by validation and structural validity, validity and Cronbach's alpha coefficient. to test the hypotheses, the structural equation modeling method was used with Amos software. The results of this research have shown that all four hypotheses have been confirmed. So that the quality of electronic services of municipalities on the citizens 'satisfaction had a positive impact of 0.641; the satisfaction of the municipal electronic services on the citizens' loyalty had a positive impact of 0.819. Also, the perceived value of electronic services of municipalities has an intermediary effect on the impact of service quality on citizens 'satisfaction by 0.411; and the trust of customers in electronic services of municipalities has had an intermediary effect on the impact of service quality on citizens' satisfaction of 0.941. Therefore, the role of moderating citizens' trust in electronic services of municipalities has been very high

    Keywords: Municipal Electronic Services, Quality of Municipal Electronic Services, Customer Confidence, Customer Satisfaction, customer loyalty